Klein3.jpg

Vrienden

Sinds de oprichting in 1964 kent het Nesko (Nederlands Studenten Kamerorkest) een rijke historie. Jaren van voor- en tegenspoed wisselden elkaar af en vrijwel elk jaar werd er een nieuw bestuur gevormd dat weer een fantastische nieuwe editie van het Nesko met elkaar neerzette.

De opzet van het Nesko is nog altijd herkenbaar: na de audities leert het orkest elkaar, de dirigent en de muziek kennen tijdens het repetitieweekend. Daarop volgt een repetitieweek waarin het programma tot in detail wordt ingestudeerd. Tot slot toert het Nesko een week langs verschillende studentensteden in Nederland om in kerken, theater- en concertzalen concerten te geven. Het vijftigjarig jubileum werd zelfs gevierd met een concert in Parijs!

De Stichting Vrienden van het Nesko ondersteunt het orkest om de continuïteit op de lange termijn te waarborgen. Het doel van de Vrienden van het Nesko is drieledig.

Allereerst levert de Stichting Vrienden een bijdrage op artistiek gebied. Dit wordt gedaan door samenwerkingsverbanden tussen solisten, opdrachtcomponisten en het Nesko mede mogelijk te maken. Elk jaar biedt het Nesko namelijk een podium voor (jong) talent om hen een kans te bieden zich te profileren in de klassieke muziekwereld. Zo soleerde Maria Milstein in Saint-Saëns vioolconcert tijdens Nesko 2015 en werd de opdrachtcompositie van Nesko 2016 geschreven door Bram Kortekaas. Op deze manier dragen de Vrienden bij aan het verwezenlijken van bijzondere muzikale projecten die het kwalitatief hoge niveau en het eigenzinnige karakter van het orkest versterken.

Daarnaast stelt de Stichting Vrienden zichzelf ten doel het orkest financieel te steunen. Met de huidige ontwikkelingen in de culturele sector blijkt het een uitdaging om voldoende externe fondsen aan te trekken. Daarom garandeert de Stichting Vrienden een solide financiële basis voor het Nesko.

Tot slot beheert de Stichting Vrienden het archief van het orkest om te voorkomen dat rijke historie van het Nesko vergeten wordt. Het opsporen van oud-leden en het organiseren van oud-leden activiteiten behoort ook tot de inspanningen van de Stichting Vrienden.

Als u het Nesko ook een warm hart toedraagt en graag toekomstige projecten mede mogelijk wilt maken, word dan Vriend van het Nesko! U kunt al Vriend worden vanaf een bijdrage van €10,- per jaar. Als Vriend van het Nesko wordt u op de hoogte gehouden van de projecten en concerten van het Nesko via een digitale nieuwsbrief. Daarnaast wordt u uitgenodigd voor evenementen die speciaal voor de Vrienden georganiseerd worden. U kunt Vriend worden door een e-mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..